In Nederland is Valkenswaard bekend om zijn autocross-evenementen. Dit jaar vindt al voor de 23e keer een spectaculaire autocross plaats op het circuit van Chevreuils te Fenioux(Deux-Sèvres). [dropcap color=blue cap=D]it is de enige door de FFSA (Fédération Française du Sport Automobile) erkende regionale race in de Poitou-Charentes die meetelt voor het kampioenschap van West Frankrijk. Afgelopen jaar waren er 131 deelnemende coureurs, tegen elkaar uitkomend in 7 categorieën. Dit aantal groeit nog steeds en komend jaar hopen ze op 150 deelnemers. [/dropcap]

Miniatuur

Juist omdat het parcours gelegen is in la Girardière, een gebied van 27 hectaren met beboste hellingen, gelegen in de vallei van Chevreuils is het een prachtig parcours zowel voor de coureurs als voor de toeschouwers. Een deel van het circuit is ontworpen door Jean-Paul Vincendeau, Europees kampioen. Het circuit is 981,5 meter lang en 15 tot 19 meter autocrossbreed, het kent veel haarspeldbochten en heeft hellingen tot 65%. Gezeten op de hellingen heeft het publiek een prachtig zicht op de baan. In het begin lijken de auto’s ook meer op miniatuurauto’s of op brommende insecten. Ook zijn er volop mogelijkheden, zowel in de zon als in de schaduw om dichtbij van het ‘racende’ geweld te kunnen genieten. Het feit dat de wedstrijden allemaal op één dag gereden worden is vooral voor de toeschouwers erg aantrekkelijk. De hele dag van 8.00 tot 19.00 uur zijn er wedstrijden te zien met slechts een hele korte onderbreking tussen de races. Er waren afgelopen jaar dan ook niet voor niets 5000 toeschouwers.

Droogte

Dit wordt allemaal georganiseerd door het “Comité des Fêtes” van de gemeente Fenioux met hulp van heel veel vrijwilligers. Uit vrijwel elke familie in Fenioux en omgeving komen vrijwilligers, die het hele weekend in touw zijn. Kinderen, die allang uit huis zijn en elders wonen, komen voor dit weekend weer naar hun ouderlijk huis om hieraan mee te werken. Afgelopen jaar was de aanhoudende droogte bijna spelbreker geworden. De baan was kurk en kurkdroog en dus veel te gevaarlijk. Het droge zand zou namelijk meteen opstuiven zodra de race begonnen is, waardoor de coureurs veel te weinig zicht zouden hebben. Een belangrijke voorwaarde om het evenement te laten doorgaan is dan ook dat de baan voldoende nat is.

Maar hoe moest dit nu geregeld worden als er zelfs een boete stond op het “water geven van je plantjes” en er dus zeker geen leidingwater voor het natmaken van het parcours zou mogen worden gebruikt? Uiteindelijk kwam iemand op het idee om de melkfabriek te hulp te vragen. De melkwagens moeten na elke rit goed gereinigd worden en hierbij wordt veel water gebruikt. Besloten werd om dit water op te vangen en opnieuw te benutten om het parcours voldoende nat en dus voldoende stofvrij te maken. Zodoende werd voorafgaand aan de race een week lang elke nacht met tanks vol “gerecycled” water op en neer gereden naar het circuit.

Brommende motoren op een prachtig gelegen parcours, stof, spanning en sensatie, veelal onder een heerlijke zon, zorgen in Fenioux gegarandeerd voor een geslaagde dag voor de autocross liefhebber. Dit evenement vindt elk jaar plaats op de eerste zondag van augustus.

                               

300x250-NL 

 

                                                  

top