Huis verkopen

De gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de Franse vastgoedmarkt

Het Russisch-Oekraïense conflict zal ongetwijfeld een impact hebben op de Franse vastgoedmarkt die in 2021 een uitzonderlijk jaar kende. Nog nooit eerder werden er in Frankrijk zoveel woningen verkocht: bijna 1.200.000, een absoluut record! Dezelfde tendens werd ook waargenomen bij de bouwers van individuele woningen. Verkoopprijzen stegen gemiddeld met meer dan 7% volgens de laatste index van de Franse notarissen INSEE.

Maar tijden veranderen snel: stijgende energie- en grondstoffenprijzen, tekorten, stijgende hypotheekrente … de onzekerheid breidt zich uit naar de vastgoedmarkt nu het conflict voortduurt. Het kan bijna niet anders dat dit negatieve gevolgen zal gaan hebben voor de Franse vastgoedmarkt. Na alle euforie in 2021 zal 2022 ongetwijfeld een minder positief jaar worden. Diverse factoren liggen hieraan ten grondslag, zoals stijgende kosten van levensonderhoud en de stijgende prijzen van materialen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Vastgoedplannen in de ijskast (of juist niet)?

In tijden van politieke spanningen of oorlogsdreiging, nemen vele onroerend goed-plannen bij aspirant-kopers vaak in prioriteit af. Kopers willen eerst zien hoe de crisis in Oekraïne zich verder zal ontwikkelen alvorens belangrijke aankoop-beslissingen te nemen. Zeker nu de Russische leider nucleaire dreigingen heeft geuit. Er heerst angst. En deze afwachtende houding zou de vastgoedmarkt kunnen vertragen.

Hier staat tegenover dat de huidige onzekerheden voor sommige aspirant-kopers juist de behoefte versterkt om in stenen (vastgoed) te investeren. Door een grotere onzekerheid op de aandelenmarkten worden de meest voorzichtige beleggers aangemoedigd hun geld in vastgoed te steken. Daardoor houden zij juist een zekere markt-dynamiek in stand.

Nieuwbouw duurder

Het is te verwachten dat de prijzen van nieuwe woningen verder zullen stijgen als gevolg van duurder worden bouwmaterialen, omdat de crisis in Oekraïne de aanvoer van veel grondstoffen belemmert. Veel voor de bouw en het onderhoud van woningen noodzakelijke grondstoffen worden geïmporteerd uit Rusland en Oekraïne. Door de crisis en de economische sancties die aan Rusland zijn opgelegd, zijn er grote vertragingen van leveringen en ontstaan er tekorten. Sinds het begin van dit jaar zijn de bouwmaterialen die staal bevatten, zoals betonijzer, enorm gestegen. Ook de prijzen van hout, beton, isolatie en aluminium rijzen inmiddels de pan uit.

Daar bovenop komt ook nog eens de stijging van de energieprijzen, met name van aardolie, die nodig is voor de productie van veel materialen. Hierdoor zullen de bouwkosten nog verder stijgen, wat direct tot uiting zal komen in de aankoopprijs van nieuwe woningen en in de te reserveren budgetten voor de aankoop van bestaande woningen met opknapwerkzaamheden.

Deze hogere bouwkosten zullen ook consequenties hebben voor de kopers die voor nieuwbouwcontracten hebben gekozen. Contracten voor de bouw van een eengezinswoning (CCMI) bevatten een prijsindexeringsclausule op basis van de zogenaamde BT 01-index. Deze index meet de stijging van de bouwkosten. Steeds meer huizenbouwers vragen hun klanten om 2 à 3% van de prijs van de woning, of zelfs meer, opzij te leggen om prijsstijgingen op te vangen.

Particulieren die van plan zijn een nieuwe woning te kopen, te laten bouwen of te renoveren, moeten in hun financieringsplannen absoluut rekening gaan houden met deze extra bouwkosten.

 

Terugkeer van de inflatie

Zeker is dat de oorlog in Oekraïne de Franse economie raakt. Niettemin blijft de Banque de France enigszins optimistisch over een positieve groei van Franse economie in 2022. Volgens de bank wijzen de onzekerheden als gevolg van de oorlog in Oekraïne nu al op een vertraging van de groei in 2022. In haar nota van 13 maart 2022 schetst ze twee groeiscenario’s. In een eerste scenario, dat ‘conventioneel’ wordt genoemd, zou de groei in 2022 3,4% bedragen. Maar dit scenario is gebaseerd op aannames op 28 februari, dus vóór de inwerkingtreding van de eerste sancties tegen Rusland. In een tweede afgezwakte scenario zou de economische groei uitkomen op 2,8%. Deze prognose is gebaseerd op de hypothese van een aanzienlijk hogere prijs voor fossiele brandstoffen, waarvan Frankrijk voor een deel afhankelijk is ten opzichte van Rusland.

De toename van de inflatie is inmiddels een feit.  De stijgende energie- en voedselprijzen treffen de Fransen hard in de portemonnee

….

 

Lees het volledige artikel in de Zomereditie 2022 van Maison en France. Nu in de winkel of online verkrijgbaar op deze site: klik hier: Bestellen

 

Auteur: Rob Brink, directeur van makelaarskantoor New Home met vestigingen in de Var en aan de Côte d’Azur – new-home.fr

Dit artikel is geschreven door Redactie Maison en France

Algemeen bericht van de redactie van Maison en France