Huis verkopen
kasteelvrouwe Emmy

Kasteelvrouwe Emmy over het goede leven in de Dordogne

Kasteelvrouwe Emmy is inmiddels in Nederland een begrip dankzij het gelijknamige televisie-programma over haar leven in de Dordogne. In de wintereditie 2022/23 van Maison en France schrijft ze zelf over het goede leven in de Dordogne en hieronder een fragment daaruit:

Oorspronkelijk wilden we niet in de Dordogne gaan wonen. We zochten meer richting het zuidoosten. Op doortocht naar
deze vakantie — tevens zoektocht naar een huis — kwamen we bij toeval, via een uitzending van Ik vertrek, bij de chambre d’hôtes Côté Verger in de Dordogne terecht. De rest van onze vakantie zouden we in de Provence verblijven. Tijdens die reis naar het zuiden zagen we de natuur veranderen en kwamen we de sporen van bosbranden tegen. Na een week zijn we teruggereden naar de Dordogne; we besloten dat we daar ons nieuwe avontuur wilden beginnen.

Ik verloor mijn hart

We zochten naar een groot oud manoir of château. Toen vond mijn man Rutger dit kasteeltje, het château des Chauvaux, eigenlijk net iets buiten ons zoekgebied.Het zag er somber en vervallen uit, maar ik wilde toch even gaan kijken. En ja, toen verloor ik mijn hart! Uiteindelijk heb ik het kasteel zelfs in mijn eentje gekocht, omdat mijn Rutger enorm opzag tegen de grote renovatie die het kasteel nodig had — en nog steeds nodig heeft. We hebben toen meegedaan aan Ik vertrek, omdat ik al jaren fan was van deze serie en het een droom was om een keer mee te doen. Ik laat me graag inspireren door mensen die naar Frankrijk emigreren. Daarna kwam het aanbod om gefilmd te worden voor een serie van omroep Max. Een geweldig avontuur!

Groot avontuur

In een kasteel leven is ook een groot avontuur. Het is mooier dan ik ooit had kunnen dromen. Uiteraard heb ik er ook moeilijke periodes meegemaakt, zeker het eerste jaar; met alle ontberingen was het erg zwaar. Natuurlijk wist ik al bij aankoop dat het dak in zeer slechte staat was en veel lekkages vertoonde. Tijdens de restauratie van dat dak werden die lekkages zelfs nog tien keer erger dan daarvoor. Ook duurde de restauratie uiteindelijk vele maanden langer dan gepland. Het bekende verhaal dat afspraken die je met de aannemer maakt niet nagekomen worden lijkt typisch Frans, maar helaas was het in ons geval wel waar.
Daar waren weliswaar allerlei goede redenen voor, maar in de praktijk voelt het alsof je niet serieus genomen wordt en alsof het totaal zinloos is om überhaupt nog een mail te sturen of weer te bellen om te vragen waar men blijft. Geduld, gewoon iets anders gaan doen die dag, dat is het beste. Gelukkig kon ik rekenen op mijn goede Franse architect die het altijd voor me heeft opgenomen. Maar daardoor gaat het nog niet sneller. Ik leef zelf in het hier en nu en ik kan me goed aanpassen aan het tragere levenstempo, zelfs als dat betekent dat een afspraak niet doorgaat.

Verder lezen? Bestel de wintereditie van Maison en France op deze website of koop hem in de winkel bij u in de buurt.

Zelf eens logeren bij Kasteelvrouwe Emmy in Chateau des Chauvaux. Klik hier 

Te koop in de Dordogne

Ook een huis in de Dordogne kopen? Check onze site met honderden woningen in deze streek!

Te koop in de Dordogne

Dit artikel is geschreven door Redactie Maison en France

Algemeen bericht van de redactie van Maison en France