Over de waarde van een woning
Een vraagprijs is maar zelden gelijk aan de overeengekomen waarde van de woning waarvoor die ook van eigenaar wisselt. Historisch gezien ligt de uiteindelijk overeengekomen prijs vaak net even onder de vraagprijs met zo’n 5%, maar dat is natuurlijk ook sterk afhankelijk van de marktomstandigheden. Momenteel wordt voor slecht geïsoleerde huizen en appartementen (met name DPE categorie F en G) bijvoorbeeld vaak een grotere ‘discount’ onderhandeld om geen andere reden dat er steeds meer restricties gelden voor dit soort woningen, en die worden verdisconteerd in de uiteindelijke prijs.
Prijsschattingen zullen altijd verschillen, makelaars baseren zich daarbij op diverse criteria en weg die soms net even anders. Recente verkopen in de omgeving, de oppervlakte van het pand, uitzicht en voorzieningen, de staat etc. het speelt allemaal een rol.
Vooral de grotere makelaars bieden gratis (geschatte) schattingen voor de waarde van een woning in een gebied, gebaseerd op het aantal kamers/m². En dan nog kunnen er belangrijke afwijkingen voorkomen: een appartement met uitzicht op de bovenste verdieping kan zomaar 15% duurder zijn dan precies hetzelfde appartement op de begane grond.
Zowel als koper als verkoper is het goed om zelf onderzoek te doen, bijvoorbeeld door het aanbod in de buurt eens goed te bestuderen. Voor feitelijk transactiewaardes is er ook een gratis database met verkopen in de afgelopen vijf jaar: app.dvf.etalab.gouv.fr is een gratis database met verkoopprijzen van de afgelopen vijf jaar. Hier kun je in iedere Franse gemeente inzoomen op een heel specifiek gebied en zien wat er voor welke prijs is verkocht.